25 september 2022

NYHETER

Ung man rånades på klocka och jacka i Granängsringen

En man i 18-årsåldern rånades i lördags kväll av ett större gäng i Granängsringen. Genom hot om våld kom de över en jacka och en klocka.
image
Foto: Mostphotos
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-04-15

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-17
[ANNONS]

Det händer mycket i Tyresö just nu. I synnerhet i Granängsringen.

Förra tisdagen gjorde polisen en större insats mot narkotika i området. Natten mellan onsdag och torsdag brann två fordon på lastbilsparkeringen, vilket spekulerades vara en hämnd på polisens razzia. Och natten därpå följdes det upp av att fjorton bilar brann i Tyresö Strand.

LÄS MER: Nya bilbränder i Tyresö i natt

Den gångna helgen blev inte heller den lugn. Två yngre killar, båda födda 00, rånades under lördagskvällen i Granängsringen av ett större gäng. Under hot om misshandel fick gärningsmännen med sig en jacka och en klocka.

– Jag har bara de initiala uppgifterna och där är det lite luddigt. Men av det som framkommer i anmälan ska det handla om ett gäng på en 6-8 personer som har kommit fram och sagt att de ska ha kläderna, annars skulle killarna bli misshandlade, säger Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen och fortsätter:

– Enligt anmälan ska de ha fått med sig en jacka och en klocka.

Fahlström berättar vidare att flera patruller fanns på plats.

– Vi hade många patruller på plats som höll förhör samma kväll. En förundersökning gällande rån är inledd men vad jag vet är ingen gripen, säger han.

Fängelse efter människorov och grov misshandel i Nacka
Så kallade ungdomsrån blir allt vanligare. Inte sällan handlar det om dyra märkeskläder och företrädsvis jackor som man vill åt och som sedan säljs vidare. Canada Goose, Moncler, Hermes och Pyrenex är exempel på märken där en jacka kan kosta uppemot 10.000 kronor, och ibland ännu mer. Även klockor och mobiltelefoner är ett hett villebråd.

Ett uppmärksammat fall som nyligen fått sitt avgörande i domstol ägde rum i Nacka i november förra året.

En ung man hade precis köpt en dyr klocka, vilket en person i området fick reda på och därefter krävde honom på pengar. När han vägrade sköts han med automatvapen i benen och fördes bort i bil av fyra gärningsmän. Efter ytterligare misshandel ringde han sin förälder som tvingades överlämna värdesaker till uppmötande personer.

– Målsägaren kunde detaljerat berätta om de misstänkta gärningsmännen, vilket väl stämde överens med andra vittnesmål. Teknisk undersökning kunde binda gärningsmännen till brotten, bland annat genom dna. En vän till en av de misstänkta påträffades med det aktuella vapnet i en väska, säger utredaren Eva Nilsson vid Grova brott i polisområde Stockholm Syd.

Den som skjutit målsägaren dömdes av Nacka tingsrätt till sju års fängelse. Den som genomförde misshandeln dömdes till sex års fängelse. De övriga två gärningsmännen dömdes till 4,5 år samt 2,5 års fängelse. Samtliga dömdes för grov misshandel, grov utpressning och övergrepp i rättssak. Skytten dömdes även för grovt vapenbrott.

OPINION: Kameror skulle öka tryggheten i Tyresö

[ANNONS]

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information