4 december 2022

NOTIS

Sambafotboll lockar barn i Granängsringen

Samba och fotboll är två saker som leder tankarna till Brasilien men under 10 veckor har det istället handlat om Tyresö.
image
Foto: Samba Football Academy
Redaktionen
  • Publicerat: 2011-03-01

  • |
  • Uppdaterat: 2021-01-30

Denna artikel är publicerad 2011 och kan därför vara inaktuell!


Genom ett samarbete mellan Samba Fotball Academy och Tyresö Kommun har barn och ungdomar kunnat spela och lära sig det vackra och tekniska sättet att spela fotboll som förknippas med Brasilien.

Mannen bakom projektet och grundaren av Samba Fotball Academy är tidigare elitspelaren Erik Johansson, med förflutet i Hammarby, Malmö FF och Örgryte och en tid i Brasilien. Idén med sambafotbollen är att ge barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin teknik och sina förmågor i en avspänd atmosfär där tävlingsmomentet får stå tillbaka för det vackra. Det handlar om ”joga bonito” – det vackra spelet, där en dribbling är viktigare än en tackling.

Tidigare har Samba Fotball Academy haft ett samarbetsprojekt med en skola i Trollbäcken. Sambafotbollskolor, som kallas Pelada, drivs också på andra platser i Stockholmsområdet och i Göteborg. I våras tog Erik Johansson kontakt med Tyresö Kommun som ställde upp som sponsor bakom projektet med Pelada i Tyresö.

Upplägget är att ungdomar mellan 13 och 17 år spelar på fredagskvällar på Tyresövallen medan barn upp till 12 år spelar på söndag eftermiddagar på multiarenan inne på Granängsringen.

Ett antal lokala ledare har engagerats och utbildats för att sprida den positiva fotbollskulturen. Flera ledare, både tjejer och killar,  kommer från den klubben Bollmora International. Barn och ungdomar har lockats vi annonser, affischer, fritidsgården och via mun-mot-mun metoden. Runt 20-30 ungdomar har lockats på fredagar och 30-40 ibland över 50 barn på söndagar.

När Vi i Tyresö besöker Granängsringen för att se hur det går är det full fart på den lilla planen. Massor av barn i varierande ålder är på plats. Det spelar sambamusik ur en högtalare och killarna och ett antal tjejer går in med stor entusiasm för de övningar och moment som genomförs. Kiry Bueno, som är en av ledarna och själv bosatt på Granängsringen, berättar för Vi i Tyresö att det har varit lärorika veckor och både för barnen och för ledarna. Barnen frågar om när det är dags att spela nästa gång och att många ser fram mot aktiviteten. Kiry Bueno tycker att det är kul att så många vill vara med och berättar att man kan se att många av de som är med utvecklats mycket under veckorna.

Medan glada barn och ledare med stor entusiasm spelar matchspel mot varandra, där det bjuds på finter och dragningar på löpande band, berättar Erik Johansson att fotbollen i Pelada ska vara en lek, ett tillfälle att utveckla teknik och testa nya finter och vara avslappnat utan krav på resultat och utan den tävlingsinriktning som ofta dominerar annars.

[ANNONS]
[ANNONS]

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information