18 juli 2024

OPINION

Rädda Tyresöbokhandel

Mellan 22/11-31/3 får vi en ny bokhandel i Tyresö Centrum, en s.k. pop-up butik. Den kommer att finnas i Street 145:s tidigare lokaler. Street 145 var klädaffären uppe på ”bron” som ganska nyligen fick sälla sig till dom företag som inte längre kunde vara kvar i centrum.
image
Lelle Wiborg
  • Publicerat: 2021-11-11

  • |
  • Uppdaterat: 2021-11-11

Nu ska alltså det väletablerade företaget Akademibokhandeln vara med i leken, om än tillfälligtvis.

Akademibokhandeln har förutom en omfattande näthandel också flera stora butiker.
Stora inköp och en väl inarbetad organisation gör att man kan hålla låga priser, åtminstone sägs det så. Konkurrenskraftiga priser kallas det visst också.

Konkurrens är bra, det tycker många, så även jag. Det sätter lite press på företagen att anstränga sig lite extra. Fri företagsamhet ska absolut gynnas. Det måste dock finnas en fingertoppskänsla och en tajming i beslut som tas, en långsiktighet och det här är inte det, enligt mitt sätt att se på saken.

Det kommer lite olämpligt, för att uttrycka sig försiktigt?

Hur tänkte Tyresös Centrumledning när man valde bransch, vi har ju redan en väl fungerande och inarbetad bokhandel. Det är dessutom Tyresös äldsta företag i vårt centrum, det centrum där numera inte så många tycks kunna existera. Jag måste ju tycka att detta är ett riktigt dråpslag mot den bokhandeln som vi redan har. Den viktiga Tyresöanknytningen går ju förlorad dessutom. Akademibokhandeln i all ära, men vad har dom för känsla för Tyresös historia och dess författare, inte mycket skulle jag vilja påstå.

Här tar man in ytterligare ett företag i samma bransch, under de månader som förhoppningsvis skulle kunnat rädda den haltande försäljningen efter den tuffa pandemiperioden. Julförsäljningen och påföljande månader utgör en stor del av årets försäljning. Månader som skulle kunna göra att butiken kan leva vidare. Nu slår man undan benen på det lilla företaget i stället.

Vad händer då efter den 31/3 när pop-up butiken har poppat vidare? Har vi ingen bokhandel alls då? Tveksamt om ett litet företag klarar en sån här smäll, om jag får gissa.

Nu är det upp till oss kunder att välja hur vi vill ha det. Ett redan utarmat centrum kommer att bli ännu mycket fattigare utan en bokhandel med både stort kunnande och personlig service. Kommer det att stanna vid detta, eller är det fler företag som får stryka på foten för pop-up modellen?

Kan detta möjligen vara framtidens affärsidé, att ha tillfälliga butiker som kommer och går.
Utanför säsong hänvisas kunderna till nätet eller andra köpcentrum som har en sundare inställning till sina fysiska små butiker?

Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att man vill se stora kedjor i centrum i stället för små lokala företag. Kommer Akademibokhandeln på sikt att finnas i Tyresö Bokhandels lokaler, om de inte längre kan klara sig efter att ha utsatts för denna märkliga konkurrens?
Vad blir det i Crispins skoaffärs lokaler, möjligen en ny skoaffär av modell större skokedja, typ Eurosko eller liknande?

Jag hoppas att så icke är fallet, men det lär snart visa sig, vi får se hur centrumledningen agerar framledes. Det känns inte direkt som om denna ledning värnar om ”sina” företag i Tyresö Centrum.

Rädda Tyresö bokhandel!

[ANNONS]
[ANNONS]

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information