4 december 2022

NYHETER

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.
image
Foto: Gottlieb Paludan Architects
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-06-19

  • |
  • Uppdaterat: 2021-10-19

Moderaterna och Centerpartiet skrek rätt ut när beslutet att bygga en bro över Nyforsviken togs på budgetfullmäktige för tre år sedan. Kritiken bottnade dels i en oro för hur exploateringen skulle påverka det känsliga naturområdet, dels prioriteringen av skattemedel då man anser att det redan finns bra sätt att ta sig till Tyresta naturreservat och nationalpark.

En kritik som inte direkt avtagit i takt med att kommunens ekonomi blivit allt mer ansträngd.

I fjol gjorde Tyresö kommun för första gången på två decennier ett minusresultat och det första Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet gjorde när de tillträdde var att driva igenom en kraftig skattehöjning.

Bara två månader in på mandatperioden kom så nästa smäll. Kommunen prognostiserade ett rejält budgetunderskott även 2019, vilket oppositionsrådet Anki Svensson (M) då kommenterade borde mana till eftertanke.

Svensson har också haft en het Facebook-debatt om brobygget med ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Thomas Sundblad (L) och vice ordföranden Mikael Ordenius (MP).

”För oss är det självklart att våra kärnverksamheter såsom skola och omsorg måste vara prioriterat, särskilt i tuffa ekonomiska tider, de andra investeringarna måste skjutas på framtiden.”, skrev hon bland annat varpå Sundblad och Ordenius svarade så tangenterna glödde.

LÄS MER: M: Prioritera kärnverksamhet – inte en bro för tio miljoner

Omkring tio miljoner kronor beräknas investeringen att kosta. Men vad Vi i Tyresö erfar kan det sluta på bra mycket mer än så, väganslutningar inräknat.

Centern vill ha folkomröstning
Längst har annars Centerpartiet gått. I en helsideannons i tidningen Mitt i Tyresö krävde man till och med en folkomröstning i frågan. Men även invånare har reagerat. Inte minst i den stora diskussionsgruppen Aktuella händelser Tyresö på Facebook har det förekommit otaliga “bro-inlägg”. Det finns också en pågående namninsamling för att stoppa brobygget, vilket Vi i Tyresö tidigare har uppmärksammat. I skrivande stund har 160 personer skrivit under uppropet.

Arkitekttävling fram till 3 juli
Motståndet till trots har planerna på att bygga en bro, eller en ”välkomnande entré till Alby och Tyresta” som det kommit att kallas, inte avstannat.

Tvärtom rullar allt på enligt plan.

I våras utlystes en arkitekttävling som inbringade hela 27 bidrag. Dessa har Tyresöbor sedan i går, tisdagen den 18 juni, möjlighet att tycka till om.

På biblioteket i Tyresö Centrum finns en stor utställning där nyfikna kan botanisera i alla bidrag. När Vi i Tyresö var på besök runt lunchtid för att få kommentarer och kanske ett förhandstips ekade det dock tomt på besökare.

Pengar i potten
Förutom äran och möjligheten att få eventuella tilläggsuppdrag ligger också pengar i prispotten.

En hel del dessutom.

Totalt ska 700.000 kronor fördelas. Varav minst 350.000 kronor ska gå till vinnaren, enligt de tävlingsregler som Vi i Tyresö tagit del av.

Arkitekttävlingen pågår fram till den 3 juli. Den som inte har möjlighet att ta sig till biblioteket kan betrakta bidragen och rösta digitalt på Tyresö kommuns webbplats.

Klicka för att se bilder på alla bidragen (kortversion i pdf på tyreso.se)

[ANNONS]
[ANNONS]

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information