25 september 2022

NYHETER

Kommunen stoppar högerpopulistiskt parti att hyra Forellen – håller möte ändå

Tyresö kommun avbokade det kontroversiella nationalistiska partiet Alternativ för Sveriges möte i Forellen i kväll. Men nu meddelar partiet att mötet ändå kommer att hållas – fast utanför. UPPDATERING: AFS har fått rätt till lokalen och kommer att hålla mötet som planerat. Kommunen hänvisar till säkerhetsskäl.
image
Foto: Skärmdump/Facebook
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-04-08

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-20
[ANNONS]

EU-valrörelsen är i gång och ett parti som satsar stenhårt är Alternativ för Sverige. Ett nationalistiskt och starkt invandringskritiskt parti som bildades så sent som förra våren.

I riksdagsvalet uteblev succén trots en till synes framgångsrik profilering på sociala medier samt mängder av turnéstopp runt om i landet. Partiet fick blott 0,3 procent.

Nu satsar man i stället på att ta sig in i Europaparlamentet med partiledaren, den före detta SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, som toppkandidat.

Partiet har dock haft förtvivlat svårt att få hyra lokal för sina möten. Få kommuner har välkomnat dem.

När man för en dryg månad sedan skulle hålla EU-valkickoff tvingades man göra det på andra sidan Öresundsbron – i Danmark.

Bokade Forellen-aulan
Till i kväll hade man dock lyckats hyra Forellen-aulan i Tyresö. En lokal man höll möte i även i januari.

Men nu har Alternativ för Sverige i sista stund bokats av. Anledningen ska vara att partiet hyrt genom en annan person.

– Den (bokningen, red.anm.) gäller inte längre, den är inte förenlig med lagen om andrahandsuthyrning. Det står i hyreslagen att det är den person som står för mötet som ska boka och om man bokar i någon annans räkning ska man ha kommunens godkännande och det har man inte i det här fallet, säger Charlotta Janson Josephsson på kommunikationschef Tyresö kommun till tidningen Mitt i Tyresö.

På en fråga om partiet hade fått vara i Forellen om bokningen gått rätt till svarar Janson Josephsson:

– Det vet jag faktiskt inte. Vi fattar beslut från en gång till en annan utifrån de lagar, den lagstiftning och de riktlinjer som finns.

Många Tyresöbor har upprörts över bokningen och under söndagen gick Tyresö Filmförening som driver Bio Forellen ut och förklarade att lokalerna ägs av Tyresö kommun och att föreningen inte har något med bokningen att göra.

”Vi vill härmed informera dig som har frågor, att vi inte är involverade i detta. Tyresö Kommun hyr ut lokalen de dagar och tider som vi inte har filmvisning.”, skriver man på biografens hemsida.

Ska hålla mötet ändå
Vid 17-tiden på måndagskvällen publicerade Alternativ för Sverige ett inlägg på sin Facebooksida om att man inte får vara i Forellen men att man tänker hålla mötet ändå, utanför lokalen.

”Tyresö kommun som styrs av L, S och MP avbokar nu vårt öppet hus. Vi viker oss inte och ställer oss utanför lokalen där vi genomför vårt öppet hus med högtalare, fika och hög energi! Allt livesänds i sociala medier! Om du bor i Stockholmsområdet, kom till Tyresö (Forellen) 19:00 och visa ditt stöd! Vi är redan nu på plats.”, står det i inlägget.

UPPDATERING 1: AFS har fått rätt till lokalen och kommer att hålla mötet som planerat. Tyresö kommun förklarar på sin hemsida att beslutet togs efter att polisen sagt att det är säkrare att mötet hålls inomhus.

”Av den anledningen har kommunen valt att gå på polisens linje och av säkerhetsskäl låta organisationen hålla sitt möte inne i Forellens lokaler.”UPPDATERING 2: Som “bevis” på att det inte skulle handla om en andrahandshyrning har Alternativ för Sverige lagt upp en bild på bokningen. Partiledaren Gustav Kasselstrand skräder heller inte orden om kommunens hantering av ärendet.

– Det är rena rama Östtyskland. Kommunen ljuger värre än en häst travar och de ljuger skamlöst för medier också. Det står klart och tydligt att det är AFS som har bokat, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Till DN säger Kasselstrand också att partiet, efter att ha blivit avbokade, försökt boka på nytt med tydligare avsändare. Men det gick inte.

– De vill inte att oppositionspartier ska kunna hyra den här lokalen, kommenterar han.

[ANNONS]

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information