18 juli 2024

NYHETER

Freij (M) lyfter hundförgiftningen till politisk nivå

Sabotage med förgiftad mat i parker och längs med populära promenadstråk har lett till att flera hundar blivit sjuka, skadats eller till och med dött. Under förra veckan tog moderatpolitikern Peter Freij upp frågan i kommunledningsutskottet. – Jag är själv hundägare och kände att jag var tvungen att göra någonting.
image
Foto: Montage
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-02-01

  • |
  • Uppdaterat: 2020-12-02
[ANNONS]

Vi i Tyresö kunde i mitten av december berätta om hur någon eller några lagt ut preparerad mat till hundar i Trollbäcken. Det handlar framför allt om platser som används flitigt för rastning. Såsom Bansjöslingan, Alléplan, Fornuddsparken, Gudöterrassen och Hanviken.

Det hela ska bottna i en konflikt om att hundägare inte plockar upp hundbajset. Brev ska ha skickats med hot om ”åtgärder” ifall beteendet inte förändras.

Men flera hundar har alltså insjuknat och fått uppsöka veterinären. I några fall har utfallet också blivit värsta tänkbara – döden.

Moderatpolitikern lyfte giftattackerna
En som engagerat sig i giftattackerna är moderatpolitikern Peter Freij. Freij är själv hundägare och boende i Hanviken, ett av de drabbade områdena. I förra veckan lyfte han frågan i kommunledningsutskottet. Vilket han också uppmärksammade andra om i den lokala hundgruppen på Facebook.


I inlägget uppmanar Freij folk att fortsätta polisanmäla händelser och höra av sig om misstankar. Han meddelar även att kommunanställda inom gata och park framöver kommer att vara uppmärksamma på om livsmedel ligger ute i naturen eller runt hundrastgårdar. Vid eventuella fynd har de också fått order om att fotografera och dokumentera och sedan anmäla det till kommunens brottsförebyggare.

– Kommunen kommer göra vad man kan för att varna, förebygga och samverka med polis för att gå till botten med detta. Att ta upp efter sin hund är en självklarhet men det är ett ansvar som bara kan läggas på ägaren. Att straffa hunden är avskyvärt och fruktansvärt fel. Det är ett mycket allvarligt brott, säger han i en kommentar till Vi i Tyresö.

Sedan 1 oktober förra året har sju ärenden av misstänkta djurförgiftningar i Stockholms län anmälts till polisen. Förutom Tyresö handlar det om grannområdet Vendelsö samt Norsborg, Hägersten, Stockholms innerstad och två ärenden från Hässelby.

LÄS MER: Förgiftat kött misstänks läggas ut till hundar i Krusboda

LÄSARTIPS: Läsaren Katarina Arlas tipsar om munkorg som ett effektivt sätt för att undvika att hunden får i sig något olämpligt. ”Man kan slappna av på promenader, eller när man släpper hunden lös, om man vet att den inte har möjlighet att äta vad den hittar ute.”, skriver hon i ett mail.

[ANNONS]

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information