4 december 2022

NYHETER

Fredrik knivhöggs på Engelska skolan i Tyresö

Fredrik Lissel, 16, blev knivhuggen av en annan jämnårig elev på Engelska skolan i Tyresö. För en vecka sedan föll domen som blev lägre än åklagaren yrkat på – grov misshandel i stället för försök till mord. I dag talar Fredrik och mamma Joanna ut i Aftonbladet. Joanna söker debatt om våldet i skolorna som hon tycker gått alldeles för långt. – Vi måste väcka fler vuxna att engagera sig. Varför har en 15-åring kniv med sig i skolan?
image
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-03-26

  • |
  • Uppdaterat: 2020-12-02
[ANNONS]

Händelsen inträffade på Engelska skolan i januari. En 15-årig kille gick till attack med kniv mot Fredrik som fick skärsår i ansiktet och på armen. Upprinnelsen ska ha varit en konflikt mellan pojkarna som startade under jullovet. Enligt en förälder med barn på skolan som då var i kontakt med Vi i Tyresö blödde det ymnigt. Ytterligare en elev blandade sig i för att gå emellan. Även han råkade illa ut och blev knivskuren.

Döms för grov misshandel
För en vecka sedan föll domen i Nacka tingsrätt. 15-årigen döms för grov misshandel i båda fallen. Straffet? Ungdomsvård samt ungdomstjänst i 110 timmar. För en vuxen hade det blivit fängelse.

LÄS MER: 15-årige eleven döms för knivskärningen

Åklagaren hade yrkat på mordförsök i det som riktade sig mot Fredrik.

Som domskäl skrev tingsrätten bland annat att det går “att hysa ett tvivel, som inte är orimligt, att han verkligen haft för avsikt att döda NN (Fredrik Lissel, reds anm.)”.

Mamma Joanna: “naivt”
Fredriks mamma Joanna är missnöjd med domen och det låga straffet.

– När ska våra ungdomar ta sina konsekvenser för vad de gör. Är vi så naiva att vi tror att en 15-åring inte vet vad det innebär att hugga någon med kniv? frågar hon sig och svarar själv på frågan:

– Jag tror att han vet exakt vad det innebär.


Efterlyser skärpt lagstiftng och debatt
I intervjun med Aftonbladet efterlyser Joanna en skärpning av lagstiftningen och att fler vuxna engagerar sig i våldet på skolorna.

– Jag menar inte att vi ska sätta barn i fängelse och kasta nyckeln, men det måste tas på större allvar. Det ska avskräcka, säger hon och fortsätter:

– Vi måste väcka fler vuxna att engagera sig. Varför har en 15-åring kniv med sig i skolan? Något är fel när barn har vapen och tillhyggen med sig till skolan. Fler måste engagera sig. Våra barn måste känna sig trygga i skolan.


Fredrik: “Känner mig inte så jättetrygg”
Fredrik säger att han tänker på händelsen så gott som varje dag, att han känner sig mer otrygg i skolan och inte längre har samma tillit till andra människor. Han har också fysiska smärtor som gör det svårt för honom att göra allt det han vill, som att träna, sitta, springa och gå i trappor.

Han berättar att killen som knivskar honom har hört av sig en gång efteråt.

– Han skrev till mig, men jag svarade inte. Det var en väldigt dålig ursäkt.

I nuläget är det oklart om åklagaren väljer att överklaga domen men om Fredrik får som han vill blir det så, trots allt det jobbiga.

– Jag hoppas det. Jag orkar en rättegång till, avslutar han intervjun med Aftonbladet TV.

DEBATT: Kameror skulle öka tryggheten i Tyresö

[ANNONS]

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information