18 juli 2024

NYHETER

Fler program läggs ner på Tyresö gymnasium

Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen måleri läggs ner på Tyresö gymnasium. Detta efter de senaste årens minskade söktryck.
image
Foto: Lars Fuglesang
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-03-22

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-17
[ANNONS]

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade på torsdagskvällen att bygg- och anläggningsprogrammet på Tyresö gymnasium ska läggas ner. Något som även innefattar inriktningen måleri.

De som redan går utbildningarna kommer att gå kunna kvar, men inga nya tas in.

Till Mitt i Tyresö förklarar ordföranden i nämnden, socialdemokraten Christoffer Holmström, att beslutet togs på grund av kommunens ekonomi och det låga söktrycket.

– Vi har en ekonomi i Tyresö som är ansträngd där vi måste ta en del tuffa beslut. Det är inte ekonomiskt försvarbart med så få sökanden, det är också en svår pedagogisk utmaning att driva en utbildning med så få elever, säger Holmström.

Och siffrorna är minst sagt dystra. Enligt statistik från gymnasievalets första omgång som Mitt i Tyresö tagit del av har blott fyra (4!) elever sökt in till de två programmen i höst. Även om det brukar bli fler än vad den första omgången visar hade kommunen inte räknat med mer än åtta till nio elever, skriver Mitt i Tyresö.

Vad som ska göras av lokalerna som blir tomma ska kommunen nu utreda.

En nedåtgående spiral
Att Tyresö gymnasium har det tufft i största allmänhet är för övrigt helt uppenbart. Ungefär 16 procent av Tyresöungdomarna, knappt 500, väljer skolan i dag. Långt ifrån glansdagarna innan det fria gymnasievalet infördes 2010 då elevantalet uppgick till över 1.200.

2016 lades de högskoleförberedande programmen ner och efter gårdagens beslut kommer man fortsättningsvis bara kunna erbjuda sex yrkesprogram samt två introduktionsprogram och gymnasiesärskola.

Yrkesprogrammen det handlar om är El- och energiprogrammet – datorteknik, El- och energiprogrammet – elteknik, Fordon- och transportprogrammet, Hantverksprogrammet – frisör, Hantverksprogrammet – stylist samt Hotell- och turismprogrammet.

M reserverade sig – vill ta helhetsgrepp
Moderaterna reserverade sig med motiveringen “att nämnden behöver ta ett helhetsgrepp om gymnasiet vad gäller programval, ekonomiska förutsättningar och marknadsläge.”

[ANNONS]

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information