18 juli 2024

NYHETER

Fält (M): Gör inte kommunfullmäktige till Dramaten, Liberalerna!

Moderaternas Mats Fält är kritisk till Leif Lankes (L) uppträdande i kommunfullmäktige på det senaste sammanträdet och menar att Liberalerna inte kör med öppna kort mot väljarna.
image
Foto: Moderaterna
Mats Fält
Ledamot i kommunfullmäktige
  • Publicerat: 2020-11-04

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-22

Tyresö kommunfullmäktiges sammanträden brukar numera vara ganska städade tillställningar. Personangrepp och andra incidenter är ovanliga. Det är bara ibland som vissa partier tycker att det är en god idé att agera otrevligt mot Sverigedemokraterna. Precis så var det även i torsdags, trots en längre diskussion om årsredovisningen för 2018.

Mot slutet av mötet gick dock plötsligt en på gränsen till rasande Leif Lanke (L) till angrepp på Moderaterna. Han krävde ansvar för kommunens mindre kloka investering i vindkraft. Moderaterna borde själva betala vad affären kostat. Detta ansvar utkrävdes inte av de andra partier som minst lika entusiastiskt som Moderaterna satsat skattebetalarnas pengar på vindkraftverk i Dalarna. Det var alla partier utom Liberalerna och Sverigedemokraterna. Det nya maktpartiet i Tyresö – Socialdemokraterna – nämnde inte Lanke med ett ord. Det kanske var enklast så.

Angreppet framstår som särskilt omotiverat mot bakgrund av hur Lankes parti hanterat frågan om politiskt ansvar under det senaste året.

I valet i höstas tog Liberalerna i Tyresö med stor framgång skamlöst avstånd från många av de planbeslut som Alliansmajoriteten gemensamt fattat under 20 år. Det gav många nya väljare och ett nytt mandat i kommunfullmäktige, men särskilt ärligt och rakt var det inte.

Sedan det nya minoritetsstyret blev verklighet har Liberalerna i Tyresö gjort sitt bästa för att låtsas som att de 20 åren i Alliansmajoriteten inte har existerat. Det om något är att smita från sin del av ansvaret för gemensamma beslut. Många av dessa avgöranden var minst lika viktiga som beslutet om vindkraftverket i Dalarna.

Lankes stormangrepp mot de tidigare majoritetskollegorna kommenterades på sammanträdet inte av en enda ledamot. Det säger en hel del om reaktionerna. De angripna uppfattade det som obalanserat och överdrivet. Övriga tyckte mest incidenten var pinsam.

Debatterna i kommunfullmäktige är till för att lyfta alternativ och politiska motsättningar – inte för att vara en scen för dåligt regisserad politisk teater. För det har vi redan Dramaten.

Replik: ”Den usla investeringen bär Moderaternas signum”

[ANNONS]
[ANNONS]

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information