14 juni 2024

NYHETER

Björkbacken-haveriet vilar tungt på (S) axlar

Nyligen kom beskedet som vi och många med oss befarat. Kostnaden för att leva upp till Arbetsmiljöverkets krav för att bygga om Björkbackens äldreboende så att det faktiskt ska gå att driva äldreomsorg i huset är 180 000 000 kronor. En astronomisk summa! Betydligt högre än det som fick oss Moderater att dra i nödbromsen och föreslå en annan väg redan för sex år sedan. Tyvärr har den socialdemokratiska kommunledningens envishet nu försatt Tyresö i situationen att det sista kommunala äldreboendet avvecklas. Ansvaret vilar tungt på Socialdemokraternas axlar.
image
Foto: Robert Skölin
Redaktionen
  • Publicerat: 2022-05-12

  • |
  • Uppdaterat: 2022-05-12

För snart 10 år sedan dömde Arbetsmiljöverket ut äldreboendet Björkbackens lokaler. Efter det beskedet gjorde Tyresö Kommun en utredning för att ta reda på vad det skulle kosta att bygga om lokalerna för att leva upp till lagen och göra huset till en lämplig plats att bedriva god och värdig äldreomsorg. Prislappen var hög. Det talades då om upp mot 100 miljoner. Mycket pengar. Det fick oss Moderater att dra slutsatsen att det fanns bättre alternativ. Vi ville då och vill fortsatt bygga ny och bra äldreomsorg. Boenden som ger Tyresöborna en värdig och god äldreomsorg. Tyvärr lyssnade inte alla på vad förvaltningen och experterna sa. I stället för att tillsammans satsa på ny äldreomsorg valde några partier att blunda och tala mot bättre vetande.

Tyresö Kommun hade kunnat ha ett nytt kommunalt äldreboende klart idag. Björkbacken hade kunnat vara ersatt av ett nytt toppmodernt kommunalt äldreboende – ett boende att vara stolta över. Ett boende som satt Tyresö på kartan som en äldrekommun av rang. Förvaltningen utredde det på vårt uppdrag. Men möjligheten att bygga ett nytt kommunalt äldreboende, den idén begravde Socialdemokraterna när de tog makten.

Vad var det som hände?
De ca 90 boende på Björkbacken och personalen hade om vår plan blivit verklighet kunnat vara kvar i Björkbackens lokaler under en övergångsperiod för att sedan flytta in i moderna ändamålsenliga lokaler, ett stenkast bort. Därefter hade Björkbacken kunnat byggas om till billiga hyresrätter, något som Tyresöborna efterlyser. Så blev det inte. Vi beklagar och är ledsna över en missad möjlighet.

I stället gjorde Socialdemokraterna det till ett av sina viktigaste vallöften att de till varje pris skulle bevara Björkbacken. De gick så långt att de stod i fullmäktiges talarstol, satt på möten i kommunens nämnder och spred offentligt att det bara skulle kosta 10–20 miljoner att bygga om. Med facit i hand en rejäl felbedömning, eller var det en medveten osanning de spred?

Prislappen var känd för alla som ville lyssna på fakta, lyssna på de som jobbar för kommunen – förvaltningen – för att skapa bästa möjliga verksamhet för Tyresös äldre. Ändå vägrade man lyssna.

Historien borde vid det här laget vara känd. Beslutet att avveckla Björkbacken och bygga ett nytt kommunalt äldreboende stoppades av det nya styret (S, MP och L). I dag rymmer Björkbacken ett 60-tal äldre och har tidigare rymt närmare 90 boendeplatser. De första evakueringarna för att förbereda inför renovering gjordes innan 2019 till det då nya privatdrivna äldreboendet Krusmyntan. Den andra flyttvågen gick mitt under brinnande pandemi 2020 till nybyggda Villa Fornudden som också drivs privat. Nästa flyttlass planeras till sommaren då äldreboendet Sköndalsvillan, som byggs vid centrum, ska stå klart. Det ska drivas av stiftelsen Stora Sköndal, också privat. En socialdemokratiskt styrd kommun har lyckats med konststycket att tvångsprivatisera all äldreomsorg. En närmast unik bedrift i svensk kommunalpolitisk historia.

Envisheten och att agera mot vad alla som kan frågorna sa har också gått ut över den duktiga personalen. Personal som har jobbat på Björkbacken och inom hemtjänsten har blivit omplacerade eller uppsagda vid evakueringarna.

Nu faller korthuset. Socialdemokraterna lovade Tyresöborna att de skulle stoppa avvecklingen av Björkbacken men i stället spricker deras koalition i frågan. Sprickan i styret mellan (S), (MP) och (L) är gigantisk. Miljöpartiet och Liberalerna har sett verkligheten och röstat ner förslaget att renovera Björkbacken i styrelsen för Tyresö Bostäder som äger fastigheten. De stolta planerna Socialdemokraterna hade kan vi nu läsa i lokaltidningen är skrotade.

Tyresös äldre ska möjligen vara glada över utvecklingen. Hade socialdemokraterna fått sin vilja igenom och lagt 180 000 000:- på att bygga om Björkbacken hade prislappen för att bo där landat på 15 000 – 16 000 kr i månaden. Hyror som knappast någon äldre i Tyresö är beredd att betala.

Vad tycker Moderaterna?
Nu har så slutligen verkligheten kommit i kapp Socialdemokraterna. Gott så, men beklagligt för de som bor på Björkbacken och alla i behov av äldreomsorg och givetvis personalen har vi sex förlorade år bakom oss. Nu har ett uppdrag getts om att utreda ett nytt kommunalt äldreboende – exakt det Moderaterna föreslog då. Moderaterna står bakom det nya uppdraget om att utreda ett nytt kommunalt äldreboende. Vår plan från början var som sagt att en flytt skulle ske för de äldre och personalen till nya ändamålsenliga lokaler i centrumområdet. För oss Moderater kommer hög kvalitet med nöjda boende alltid först oavsett driftsform.

Nu är det snart val igen och sanningen är att vi nog alla får se upp när det gäller Socialdemokraternas kommande vallöften. Tyresö kan bättre än det här. Det är dags at få ordning på äldreomsorgen och det är dags att få ordning på Tyresö.

[ANNONS]
[ANNONS]

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information